14 Ağustos 2011 Pazar

Hepsi Çocuğum Gibi


Yeşil eriğim Mia mimiklemiş beni.
Miminto konusu: "Çok beğendiğiniz, izlemekten asla sıkılmayacağınızı düşündüğünüz 3 filmi (üçlemeler üç film olarak sayılacaktır), neden bu kadar beğendiğinizi de açıklayarak yazın."

Mim değil sanki bana final sorusu. Şimdi 3 film denilince gerildim biraz. Çünkü  ilk 2'yi hemen söyleyebiliyorum ama üçüncüye hangisini yazmalıyım bilemiyorum. Birini yazsam öteki küscek. Hoş olmayacak. Albüm tanıtımı yapan şarkıcıya, en başarılı şarkısı sorulduğunda "5 parmağın 5'i de bir mi? Hepsi çocuğum gibi" der ya, onun gibi. Hem diyelim ki Yüzüklerin Efendisi'ni yazmak istiyorum, başka film yazamıcam falan hoş mu? Ayrıca neden bu kadar beğendiğimi de açıklayamayabilirim sanırım. Gönül bu sevgili mim sahibi, konduğu yerin otluk mu dutluk mu olduğuyla alakalı, engel olamıyorsun neticede. Neyse bakalım.

Enlerimin baş köşesinde Luc Besson imzalı "Leon" oturuyor. Benim başyapıtım işte bu film. Çok etkilendiğim bir filmi layıkıyla anlatamayacağımı düşünüyorum ama şunu söyleyebilirim; Jean Reno ve Natalie Portman'ı o filmle dondurdum ben mesela. Mathilda hiç büyümedi, hep aynı kaldı.
Geçen sene bir kez daha izledim. Ve Natalie Portman'a bir kez daha hayran oldum. 12-13 yaşındasın sen lan! Bakışlardaki o masumiyet, o hırs, o öfke, o aşk, o hede o hödö ne! Jean Reno zaten Leon'u oynamamış, Leon'un kendisi olmuş. İnanılmaz oyuncuların, diyalogların ve müziklerin olduğu inanılmaz bir film bence.
Dramsa dram, aksiyonsa aksiyon, aşksa aşk. Bu filmi "sübyancılık" diye nitelendirenleri ıslak sopayla dövesim, vücutlarında iz çıkartasım gelir. Çünkü onların aşkı kadar masumunu izlemedim ben.

İkinci sıramda Pedro Almadovar'ın "Todo Sobre Mi Madre" (Annem Hakkında Her Şey)  filmi var. Ben zaten muhafazakar bir Pedro Almadovar izleyicisiyim. Normalde çok absürd karşılayacağımız şeyleri öyle bir anlatıyor, öyle bir yaşatıyor ki sanki hergün sokakta o insanları görüyormuşçasına olağan karşılıyor insan. Bir travestiye, kendinden büyük memelere sahip olduğu halde aşık olup, aidsli olduğunu bile bile çocuğunu dahi doğurur bir kadın. Ve sen de çok normalmiş gibi izlersin gayet. Pedro çünkü. Yapar.

Şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere. Biliyorum ki bunu yazdığımda Hable Con Ella, Once, Vengo, The Silence of the Lambs, Old Boy hatta  The Shining bile küsüp bir kenara oturacak. Bunun sorumlusu ben değilim. Bu mimi "3 film" diye sınırlandıran kişi suçlu! Ama sanırım Wong Kar Wai'nin filmi "2046" yı yazmak zorundayım. Yani onu yazmasam elbet birini yazmak zorundaydım. Üzgünüm :ı
"Love is all a matter of timing. It's no good meeting the right person too soon or too late. If I'd lived in another time or place, my story might have had a very different ending." diye bir şey deniyor. Boru olmasa gerek. 

Bu da bu yazının şarkısı olsun. Öberim:*

12 yorum:

DOREMİ dedi ki...

Sinema sevgine,film seçimine bayıldım inan..hatta seçememene.! İnsan bir diğerine kıyamıyor di mi?

bossa nova dedi ki...

İlk ve üçüncü sırada düşündüklerim daha önce milyonlarca kez yapıp sildiğim listelerime benziyor:) Ama Leon yani... Leon!

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

crazywomanrosemary, mesela Yeşilçam filmlerini yazmayı unuttum. Onlar var daha gönlünü alacağım :ı

bossa nova, ille de Leon! :)

muhteşem boşluk dedi ki...

Annem Hakkında Herşey'i izlemek üzereydim bugün. Onu bırakıp Romeo+Juliet izledim pişman oldum biran.

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Onu da izlersin nolcak :)

alice in prague dedi ki...

almodovar yapıyor abi. los abrazos rotos da aynı şekilde iyiydi misal...volver falan...

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Obsesif kompulsif + Penelope Cruze= Pedro Almadovar :D

Mystery dedi ki...

leon güzel. diğerlerini bilemiyom. zaten ben kötü bir ruh haline sahibim. beni sevmeyeni ben de sevmem. öptüm.

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Annem Hakkında Her Şey'i yurtta zorla izletmiştim sana ama onu da sevmemiştin bu arada noldu len sana?

Uyumayan Ses dedi ki...

geçenlerde yazını gördüm de leon'u izliyim dedim. yarısına kadar izlemiştim önceden sanırım, az çok biliyordum. oyunculuklar mükemmeldi, keza soundtrack bakımından da oldukça zengin. filmi izledim, napsam bilemiyorum şuan, bir yazımı girsem diye düşünüyorum. pek de anlatıcak birşey yok. açın izleyin ulan diye tribe girebilirim yazıda, korkuyorum

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Ahah:D
Leon sevmeyen bizden değildir gardaş. Angaralıyık.

MaviYesilKedi dedi ki...

Leon a bayılırım.. Bir de Yuzuklerin Efendisi .. Hiç sıkılmadan izlerim =)