6 Nisan 2011 Çarşamba

Ben Chanel. Coco Chanel.


Kahverengi yanak gibi bir gerçek var şu hayatta. "Bronz ışıltı" diye kakalıyorlar kızlara. Ama bariz kahverengi, yer yer sarı-turuncu. Normalde yanakta aşina olmadığımız tonlar bunlar. Zaten kim niye kahverengi bir yanağa sahip olmak ister onu da bilmiyorum. Ama sonuç olarak varlar. Ve bunların en büyük sorumlusu kozmetik mağazalarda çalışan ablalar.

Farklı farklı meslek gruplarından insanı getirseler önüme, ilk tanıyacağım bu ablalar olur sanırım. Sattıkları ürünlerin hepsini yüzlerine kullanmak gibi bir amaçla çıkıyorlar çünkü yola. Madem satıyoruz sürünelim mottosu hakim hepsinde. Sonuç; kahverengi yanaklar, parlak bir dudak, ace beyazı göz altları, ok ok kirpikler ve 2cm kalınlığında fondotenli bir surat. 2cm diyorum rahatlıkla çünkü sok işaret parmağını o surata, ilk ekleme kadar girer içeri fırt diye. Ordan biliyorum. Bunu yazarken de işaret parmağıma baktım ilk ekleme kadar olan yer 1.5cm ancadır sanırım neyse. Bahsettiğim ablaların havası kimsede yok, önce bu konuda anlaşalım istiyorum. Öyle havadan havadan bakmalar, "Bu ruj indirimde75 lira tatlım, normalde 83 lira kaçırma bence" demeler falan. Sanki bana Coco Chanel. Öyle inanmış mesleğine. Benimsemiş. Oda arkadaşım bir rujun fiyatını sormuş bunlardan birine, 35 lira mı öyle bir şeymiş. Pahallı bulmuş arkadaşım da. Kızın suratında  böyle bir küçümseme, bir şaşırma. "Pahallı mı? 35 lira mı!" demiş. Bu ifadeyi çalışan tezgahtar kızın takınması kadar trajikomik bir durum yok sanırım. Sen günde burdan kaç para kazanıyorsun güzel kızım? diye sorsan idrak edemez o an. Çünkü hala bir Coco Chanel kendileri.

Aynı durum çoğu mağaza çalışanında da var. Mesela çok basit, bir Accessorize çalışanıyla, Prenses Bijüteri çalışanı arasındaki fark hemen belli olur. Prenses Bijüteri'de çalışanlar peşinizde dolanır. Elinizde minik bir sepet, içinde 1-2 liralık toka, çer çöp ve bijüteri kızı hep beraber gezersiniz. Potansiyel hırsız muamelesini de görürsünüz niyeyse. Accessorize çalışanıysa bir başkadır; zannedersin o markanın ceo'su, Türkiye satış temsilcisi, hatta markanın tasarımcısı falan. O özgüveni hemen hissedersin. Böyle yani garip haller. Mesela bir Guess tezgahtarına "Pardon bu ürün indirime dahil mi?" diyemezsin bir kere. "İndirimsiz de gayet uygun böbeyim" gibi bir cevap alabilirsin ondan. İlginç. Koray-Oysho, Collezione-Zara, Rodi-Gap gibi sınıfsal çatışma örnekleri çoğaltılabilir tabii. Vizelerim bitsin, Marksist eleştiri yapıp ödev teslim edicem bu konuyla ilgili. Öberim.

6 yorum:

HüSSo dedi ki...

şahane tespitler, lakin sen kaç para kazanıyorsun tavırları nahoş :Pp

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Peki onun asgari ücretle çalıştığı bir yerde Eda Taşpınar tavırları sergilemesi nahoş değil mi Hüsot :Da

alice in prague dedi ki...

evvet kanayan yarama parmak bastın ve 1.5 santimin içimde...bi gün onlardan bi tanesini fena pataklıcam! "al şu parayı da git kendine bi fondöten al burdaki testerları kullanmaktan vazgeç seni kaltak!"

merve dedi ki...

bizim okulun kantinindeki adamla böyle bir muhabbete girmiştim ben. fiyatlar artmış, sordum ne kadar diye atıyorum 5 lira dedi. ben de ne kadar pahalı dedim. adam bir bozuldu sanki kişiliğine hakaret ettik. yoo pahalı değil dedi, ben de sen alır mıydın bu fiyata dedim, senin taktiğe benzer ancak maalesef sonuç alamadım. devam etti savunmaya yani görevini kanının son damlasına kadar yerine getirdi.:)

Mystery dedi ki...

ahaahhahaha yaaaa kendi kendime güldürdün beni burda yaaaa ne kızsın :)))

örgü şişleri için "gerek yok, var bizde" diyen oda arkadaşıma, "1 lira zaten" diyen tip var bi de :))) en az panda suratlı kozmetikçiler kadar münasebetsiz :)) bak 'kozmetik reyonu çalışanı' falan demedim, 'kozmetikçi' dedim direkt. bu bile mesaj içerikli :)))))

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Ahah Alice senin yara da derinmiş bayaa:D

Merv bizim de yurttaki kantinci hamburgerin içine koyacağı yarım kaşık rus salatası için ayrıca para istedi. Nedenini sorunca da "burdan pipetleri alıp alıp gitmeyi biliyorsunuz ama" dedi alksdjfgl kantinciler ayrı bir alem:D

Gizot bu yorumu yapmadan önce gerçekten güldüğünü gördüm o yeter asdf:D