27 Mart 2011 Pazar

Oldboy


Günlerdir aklıma bir sürü şey geldi yazmak için ama dns ayarlarımı değiştirmeme rağmen bir girebildim bloga bir giremedim. Derken hepsini unuttum gitti zaten. Ama sizlere tabii ki ellerim boş gelmedim canlar. Bu sefer elimde 2003 yapımı şahane bir Güney Kore filmi var. Üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen yeni izliyor olmama bu sefer hayıflanmadım çünkü daha önce izlenmezmiş bu film. Yalnız şunu belirtmem lazım ki ben böyle film izlemedim daha önce. Uzun bir süre de aklıma geldikçe nasıl sarsıldığımı tekrar tekrar düşünüp bunu pekiştirmeyi planlıyorum. Film mi izledim, tokat mı yedim, yani ne bok yediğimi ben de bilmiyorum. Feci şekilde spoiler içeren bir yazı olcak o yüzden izlememiş olup izlemek isteyenler sayfayı terkedebilirler. Sonrasında uzun uzun konuşuruz beraber.

Filmin başında henüz olayları anlamdıramamış halde "Şimdi anladığım kadarıyla olay Kore'de geçiyor" gibi bir durumdayken canlı ahtapot yeme sahnesi vardı ki "Tükür evladım babanın suratına!" gibi bir tepki vermeme neden oldu. "Yani bir uzak doğu filmi izlediğime pişman ettirmeyin rica ediyorum iğrençleşmeden" diye kibarlaştım sonradan, toparladım biraz.

Yıllar öncesine dayanan bir kin, ardından inanılmaz planlanarak alınan bir intikam. Bu kadar sarsıcı, bu kadar zekice kurgulanmış ama aynı zamanda bu kadar da rahatsız edici bir film olamazdı sanırım. O kadar garip ki yani normal bir sahnesi yok zaten; mesela bir işkence sahnesi var; adamın dişini çekiçle sökecek, arkada Vivaldi çalıyor falan. Kardeşini hamile bırakmış bir adam var ortada -ki bu kız ardından intihar ediyor- normalde tü rezil demeye hazırlanırken öyle bir sahne geliyor ki aralarındaki aşk zannedersin dünyanın en masum en normal ve olması gereken aşkı. Hatta "neden böyle oldu keşke hiç ayrılmak zorunda kalmasalardı" diye isyan edesim geldi bir an, kendimi tuttum "tamam abartma" diye. Bu tip bir anı Annem Hakkında Her Şey'de bir travestiden çocuk doğurup duran kadınlarla Pedro Almadovar yaşatmıştı bana en son. Ama o bile bunun yanında daha sıradanmış. Sonra baba-kız olduklarını bilmeden birbirlerine aşık edilip birlikte olan ayrı bir çiftimiz var filmde. (İşte intikam burada alınıyor canlar.) Filmi izlemeden önce hakkında duyduğum birkaç şeyden dolayı onların baba kız olduğunu bildiğimden izleyemedim mesela bazı sahneleri. Hatta filmi yarıda bıraktım. Üzerinden 1-2 gün geçtikten sonra devamını izleyebildim. Gerçeği öğrendikten sonra, kızının da bunu öğrenmemesi için adamın o çırpınışları, o çıldırmış hali, ardından dilini kesişi.. Sonunda ses kaydından sevişme seslerinin duyulması ve adamın tekrar tekrar yıkılışı..  Ah çok dramatikti.

"İntikam soğuk yenen bir yemektir" ne demekmiş gördüm ben bu filmde. Yıllara yayılmış kin, plan program... İnsan insana bunu yapar mı lan! dedirten hal ve hareketler.. Uzak Doğulular garip adamlar. Beyinleri farklı çalışıyor, korkulur bu adamlardan ben bunu anladım.Yani özetle bir film izliyim dedim ağzım burnum dağıldı genşler.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

spoiler demiş uyarmış kız okumıyım da izliyim önce dedim ama ne işe yaradı? okudum çünkü. git şimdi burdan duygu ya!

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Hem kendi "adsız" hem de ismini vermek istemeyen birine Duygu diye hitap edebilecek kadar küstah! Uyarımı baştan yaptım arkadaş darılmaca gücenmece yok:D

Adsız dedi ki...

doğru yerden başladık sana. Üzerine Kim ki duk verdik mi pişersin =D
beğenmene sevindim. Hocanın dediği kadar var değil mi? Biz de daha neler var. Yamultacam ben seni daha dur =D

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Doz doz alıyım ben bunları mümkünse :D

Mystery dedi ki...

nasıl filmmiş bu böyle argadaş, ıyk mihdem bulandığ!

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Veriyim izle dicem ama benim sevdiğim filmleri bi beğenmiyorsun sen ama yine de izle:D

alice in prague dedi ki...

iki kardeşin aşkına yönelik tespitin gerçekten çok leziz. ayrıca ben hiç sevmedim ya o ne öyle o kadar sapkın düşüncelerle yazılmış bi senaryo olabilir mi?

İsmini Vermek İstemeyen Seyirci dedi ki...

Dün bir arkadaşımla da konuştuk zaten. Ben böyle bir filmi çekmiş adamdan çekinirim çok net bir şekilde.